Cara Mudah turunkan berat badan – Kurangkan karbohidrat

Saintis mengatakan karbohidrat – bukan lemak – adalah masalah terbesar dengan diet Amerika

Oleh Ed Bruske

Kajian terbaru yang dibuat oleh saintis telah menunjukkan yang karbohidrat dan bukannya lemak yang lebih cenderung menyebabkan obesiti, kencing manis, penyakit jantung, dan penyakit-penyakit lain di zaman moden ini.

The Los Angeles Times mempunyai laporan terperinci mengenai kajian-kajian saintifik yang sehingga kini telah dianggap sebagai racun pemakanan: Lemak adalah baik, karbohidrat memudaratkan.

“Kebanyakan orang di negara ini mengatakan yang makanan rendah lemak baik untuk kita dan mesej ini tidak tepat,” kata Dr Frank Hu, profesor pemakanan dan epidemiologi di Sekolah Kesihatan Awam Harvard, memberitahu Times. “Pemikiran prinsip ini tidak sesuai jika kita hanya mengurangkan lemak kerana kenaikan berat badan sebenarnya disebabkan penggunaan karbohidrat dan gula dalam diet kita meningkat. Anjakan yang boleh dikaitkan dengan masalah kesihatan yang terbesar di Amerika hari ini. ”

Ingat Robert Atkins? Dia lelaki yang telah mengubah pandangan profesion perubatan untuk mencadangkan bahawa cara untuk mendapatkan penurunan berar badan dan kekal sihat ielah dengan makan banyak daging dan lemak, dan menahan diri dari roti dan kentang.

Ramai yang menganggap yang Diet Atkins ini tidak tepat dan tidak sesuai untuk kita. Tetapi kajian demi kajian telah menunjukkan Atkins lebih betul daripada salah. Karbohidrat – bermaksud makanan yang diperolehi tumbuhan – telah secara langsung dikaitkan dengan trigliserida tinggi (lemak) dalam darah; penyekatan HDL, dipanggil kolesterol baik; peningkatan pengeluaran lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) bahawa kerosakan arteri, berat badan dan tekanan darah tinggi.

Makan karbohidrat mencetuskan insulin, hormon penyimpanan lemak. Penggunaan berlebihan boleh membawa kepada rintangan insulin, pelopor kepada diabetes Jenis 2.

Meletakkan semua masalah-masalah yang berkaitan dengan karbohidrat bersama-sama dan anda mempunyai apa yang penyelidik perubatan kaku “sindrom metabolik.” Menurut Times, 25 peratus daripada rakyat Amerika sekarang mempamerkan sekurang-kurangnya tiga daripada gejala utama sindrom, yang termasuk trigliserida tinggi, HDL rendah kolesterol, perut lemak, dan tekanan darah tinggi.

Tidak semua lemak adalah “baik”: lemak dari daging lembu fidlot dan kilang-ladang babi dan ayam, yang diberi makan banyak karbohidrat, mempunyai profil yang berbeza pemakanan, dalam penyakit berkaitan jantung Omega-6 asid lemak yang lebih tinggi, daripada orang-orang yang makan diet semula jadi mereka dan memakan daging2 lembu yang makan di padang, yang kaya dengan Omega-3. Dan tidak semua karbohidrat adalah “buruk”: karbohidrat kompleks daripada makanan keseluruhan berasaskan tumbuhan menyebabkan kurang daripada kenaikan gula dalam darah daripada melakukan karbohidrat bertapis, iaitu makanan yang diproses.

Kata Dr Walter Willett, pengerusi jabatan pemakanan di Sekolah Kesihatan Awam Harvard: “Jika Amerika boleh menghapuskan minuman bergula, kentang, roti putih, pasta, nasi putih dan snek yang manis, kita akan menghapuskan hampir semua masalah kita dengan berat badan dan kencing manis dan lain-lain penyakit metabolik. ”

Jadi, apa yang anda tunggu lagi.Ubah gaya pemakanan anda dan mula kurangkan karbohidrat dalam pemakanan anda dan untuk mempercepatkan penurunan berat badan anda, anda boleh ambil AlphaLipidSd2 dari new Image yang telah membabantu saya menurunkan 21kg dalam masa 4 bulan sahaja.

Hubungi saya, Yusoff di 0193090711 untuk mendapatkan stock Alpha Lipid Sd2 dan bimbingan dan panduan menurunkan berat badan anda dengan berkesan dan selamat.Cuma RM680 untuk pakej penurunan 8-10kg!

Advertisements

About knowledgecentre

Assalamualaikum dan Salam sejahtera Thank you and terima kasih for visiting my humble blog. Saya ialah seorang guru dan trainer bahasa Inggeris sepenuh masa semenjak 2006 tetapi saya telah berkecimpung dalam bidang latihan semenjak 1996 lagi. Buat masa ini kursus-kursus bahasa Inggeris saya dibuat di pusat latihan saya di Sunway, Petaling Jaya. Saya juga menjalankan kursus untuk syarikat-syarikat korporat dan pernah melatih pekerja-pekerja dari:- i. KWSP ii. Kementerian Kesihatan Malaysia iii. Jabatan Perangkaan Malaysia iv. FAMA v. Majlis Daerah Gombak vi. Jabatan Kesihatan Terengganu vii. Kementerian Pertahanan viii. SCA Packaging Malaysia ix. Platinum Victory Sdn. Bhd. Antara kursus-kursus yang saya tawarkan ialah:- i. Fundamentals of English Grammar ii. English grammar for business communication. iii. Basic English conversation. iv. Practising proper English at your workplace. v. Public speaking vi. Intermediate English grammar - The verb tenses Saya boleh dihubungi di cikgutuition@yahoo.com atau di 0193090711. Mohd Yusoff Noordin
This entry was posted in Info kesihatan, Info pemakanan sihat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s